Galatasaray'ın Transfer Reçetesi

Sezonun Verimsizleri

       Galatasaray oldukça verimsiz bir sezonu geride bıraktı. Taraftar ve maalesef futbolcular takıma küstü. Hatırlarsanız yeni sezon forma tanıtımında, futbolcuların yüzü sirke satıyordu. Şimdi birde şu açıdan düşünelim, kendi çalıştığımız iş yeri bize oldukça dolgun maaş veriyor ama sen bir iki işler yolunda gitmeyince patrona surat asıyorsun, iletişimi kopartıyorsun. Galatasaray'lı futbolcuların tam sorunu burada başlıyor, maaş ödemeleri biraz aksayınca hemen yüzler asılıyor, iletişim kopartılıyor ve sahada ki performans anında düşüyor. Arada bir bypass (baypas) yapılarak motive sağlandı ancak bu, kısa vadeli takım performansını olumlu yönde etkiledi. Igor Tudor iyi bir teknik adam olabilir, fazla eleştri yapmam doğru olmaz, nedeni ise; Igor Tudor, yapı gereği baskı altında olan, sorunlu bir takımı yönetecek yapıda teknik direktör değil. Takım sorunlu olduğu için aklında ki diziliş ve varyasyonlar sahaya yansımadı.

       Galatasaray'ın 4-2-1-2-1 klasik dizilişi olmalı, modern ve göze hoş gelen futbol bunu gerektiriyor. Bu sezon takımda güven veren futbolcuların sayısı bir elin beş parmağını geçmez. Muslera, Sneijder, Bruma ve Podolski dalgalı performans sergileseler de genel olarak geçer not aldılar. Bruma ve Podolski takıma sezon biter bitmez veda etti. Sneijder'in yaşı 32 ve üzerine takım kurmak çok riskli, hem yaşından dolayı hemde sözleşmesinin yakın zamanlı sona erme tarihinden dolayı. Galatasaray'a ilk transfer edilmesi gereken, saha içi deneyimi yüksek, kaliteli ve lider karakterli bir futbolcu olmalı. Artık isimleri biz çeşitlendirebiliriz...



Defans Hattı

       Sarı kırmızılıların bu sezon en büyük sıkıntı yaşadığı bölge. Süper Lig'te 40 gol kalesinde gördü Galatasaray. En çok gol yiyen 7. takım. Mutlak suretle takviye yapılası gereken bölge. Çünkü futbolun altın kuralı; "Atanla, tutanın iyi olacak." Defans hattı tutan kısımda, Galatasaray 65 golle ligin en çok gol atan ikinci takımı olmasına rağmen, yediği gollerden dolayı sezonu 4. bitirebildi. Mutlaka takımdan gitmesi gerekenler; Semih, Carole, Cavanda ve Sabri. Semih ve Carole'den gelecek bonservis ücreti ile, taraftarı memnun edecek, Avrupa ligleri tecrübesi olan bir sağ bek alınmalı. Örnek olarak; Bacary Sagna.

       Carole'den bir miktar bonservis bedeli elde edilebilir, Chedjou'nun gidişi ile birlikte ciddi bir kaynak oluşacak, maaş bütçesi için. Her Galatasaray'lı taraftarın yakın zamanda performansı ve tecrübesi nedeni ile unutamaığı isim Ujfalusi. Thomas Ujfalusi karakterinde bir defans oyuncusu, Serdar Aziz ve Ahmet Çalık'ı toparlar. Örnek olarak; Jeremy Mathieu ve Per Mertesacker.

       Sol bek için şuan da medyada yankılanan Gael Clichy ismi eğer alınabilirse çok doğru bir hamle olur.



Orta Saha

     Bu sezon en istikrarsız bölge orta saha idi. Bir maç iyi, üç maç kötü. Kaptanlar Selçuk İnan ve Hollandalı süperstar Wesley Sneijder iyi liderlik (ağabeylik) yapamadı. Orta saha, bireysel performans sıyrılmaları hariç bu sezon kompakt ve uyum içerisinde hiç olamadı. Hadi gelin biletleri keselim! Kimler mi gitmeli? de Jong ve Yasin. Hollandalı Nigel de Jong, Galatasaray kimya ve kültürüne uymadı. Elden çıkarılması zor bir futbolcu, alıcısı yok. Yasin Öztekin ise, kumaşı çok iyi bir futbolcu ama sorunlu. Ben Yasin'in sorunsuz geçirdiği bir sezon hatırlamıyorum. Bruma'nın gidişi ile birlikte kanat ihtiyacı da doğdu.

       Nasıl tipte futbolcular kazandırmalı kadroya? Formasyon gereği ve Selçuk İnan'ın ilerleyen yaşını da hesaba katarak, çok koşan defansif yönü kuvvetli ama ayağına hakim, takım ileri çıktığında takımın aklını geride bırakmayacak bir futbolcu profili lazım. Victor Wanyama (Tottenham) ve Lucas Leiva'nın profilinin oldukça uygun olduğunu düşünüyorum. Kanatlar ise; modern futbola uygun, adam eksiltebilen ve skor üreten gerek asist ile gerek ise son vuruşları ile katkı sağlayabilecek futbolcular lazım. Örnek olarak; Max Gradel (Bournemouth) ve Sofiane Feghouli (West Ham)




Santrafor - Golcü

       4-2-1-2-1 sisteminde santraforunun mutlaka sırtı dönük oynayabilen, pas zekası olan ve fizikli bir futbolcu olması gerek. Bu sezon Galatasaray, sezon başında ki Eren Derdiyok'un performansı hariç, santraforsuz oynadı. Sürekli pozisyon devşirmesi ile aradığını bulmaya çalıştı sarı kırmızılı takım. Poldi zaman zaman başarılı oldu ancak Podolski'den asıl mevkisinden mahrum bıraktı bu devşirme. Poldi'de gittiğine göre artık yeni bir skor makinesi bulma zamanı geldi. Eren yolcu...

       Örnek vermeye devam ediyoruz. İşte Galatasaray'ın aradığı kan olmaya aday profilde ki bir kaç santrafor: Fernando Torres, Eder (Inter). Bu isimlere bütçeye göre alternatif ise; Josip Drmic (Möchengladbach).



Teknik Heyet Ve Yönetim

       Igor Tudor yerine, futbolcularla daha uyum içerisinde çalışabilecek ve yeni yıldızlar keşfetmek adına, dünya geneli scout ağı olan bir teknik direktör tercih edilmesi daha doğru olur. 

       Yönetim ise geçtiğimiz iki sezonda sergilediği kötü performansı sadece kaliteli transferle telafi edebilir. Mali nedenlerden dolayı hamlede bulunmamak ve transferere tedirgin yaklaşmak takımın marka değerini ve taraftarlarla olan sinerjisini çok ciddi boyutta etkilemekte.



       *Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın yaptığı transferlerin detaylı incelemesi futbolcu bazında tek tek yine blog sayfamda olacak. 3 yayında 1500 üzeri ziyaret ile kişisel blog'uma verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ederim.

       

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şampiyon Beşiktaş! - Takım Kimyası

Bruma Neden 18 Milyon €?

Aziz Yıldırım Fenerbahçe'si