Bruma Neden 18 Milyon €?

       Ergenlik çağında futbol oynarken, yıldızı parlayan genç yıldız Armindo Bruma. Portekiz basını bu duruma alışkın, bu nedenle Bruma'nın ismi sadece gelecek vaat eden oyuncu olarak lanse ediliyor. Belki Cristiano Ronaldo kadar çalışkan olup bir yıldız doğacak veya Ricardo Quaresma gibi rekabetçi başlayacak Barcelona'ları zorlayacak ama rekabetten düştüğü anda devlerin radarından düşücek. Tabii bir seçenek daha var o da Batuhan Karadeniz gibi çalışma azmi olmayan, disiplinsiz olacakve kısa bir süre sonra unutulup gidecek. Batuhan'ı hatırlamayanlar varsa, bir zamanlar İbrahimovic olacak diye duyurulan Beşiktaş'ın genç forveti ve tabii ki süper yıldızı. Şu ana kadar bahsi geçen isimlerin hepsinin tek ortak özelliği yetenekli olmaları. Kimisi çok çalıştı, kimisi çalışmadı, kimisi abartılarak şımartılıp hak etmediği bir isime kavuştu ama daha sonra o futbolcuyu göklere havalara çıkartan yazılı  ve görsel medya tarafından unutulup gitti...



       Armindo Bruma'nın transfer öyküsünü dün gibi hatılıyorum. İtalya'dan Milan, Portekiz'den Porto ve bu seviyede bir kaç kulüp, Sporting Lizbon'un genç yıldızını sözleşmede ki uyuşmazlık nedeni ile bedavaya düşeceği anı bekliyordu iştahlı bir şekilde çünkü Portekiz'de geleceğin yıldızı olarak bahsedilen "Bruma", Portekiz Futbol Federasyon'unun kararına göre boşa düşebilir ve bedavaya başka herhangi bir kulübe imza atabilirdi. Ünal Aysal başkanlığında ki Galatasaray ise, Sporting Lizbon'dan yana tavrını sergiledi ve Bruma'nın davası sonuçlanmadan 12 Milyon €'luk teklifini iletti. Ünal Aysal, bu hamlesiyle şüphesiz Türk Futbol tarihinde ilginç bir karara imza atmış oldu. Çünkü Süper Lig'te yer alan bazı takımların bir sezonluk bütçesinin üstünde, genç bir futbolcuya yatırım yaptı. Ve karakteri konusunda araştırılma yapılmadığına eminim. Nihayet Lizbon ile Bruma arasında ki dava sonuçlandı ve onlara göre gelecek "vaat" eden, bize göre genç süper yıldız Atatürk Havalimanına iniş yaptı.



       İşte tam sorunlar zinciri burada başladı, gelecek vaat eden futbolcu 4 saat 36 dakikalık uçak yolculuğunun ardından genç süper yıldız oldu. Ve tabiri caiz ise henüz haketmediği bir pohpohlanma ile karşılaştı tıpkı Batuhan Karadeniz gibi. Bu arada Batuhan'a takıntılı değilim, en popüler örnek olduğunu düşünüyorum. Bruma, çok çalışarak elde etmesi gereken popülerliği iki kulübün alışverişinde ödenen parayla elde etti. EE tabii o da haklı "Ben neymişim!?" diye düşünmeye. Hazırlık kampında kıvılcım çaktı biraz ama Spor Toto Süper Lig'te rekabet devreye girince Bruma hayal kırıklığı yarattı ve en önemlisi kendisi hayal kırıklığına uğradı. Değiştiremeyeceği tek şey vardı, o da "Genç Süper Yıldız" yakıştırması. Bu yakıştırma performansı ile örtüşmeyince doğal olarak psikolojik sorunlar yaşamaya başladı ve hemen menajeri devreye girdi. Menajeri aracılığı ile önce Gaziantepspor'a kiralandı ama yine bekleneni veremedi. Çünkü hala gözler 12 Milyon'luk genç süper starın üzerindeydi. Hala Türkiye'de ve hala aynı basın tarafından eleştiriliyordu. Menajeri baktı olacak gibi değil ve en mantıklı kararı verdi. Bruma artık İspanya La Liga'daydı. Galatasaray'a ilk geldiği dönemde tıpkı kamptaki gibi yine kıvılcım vermeye başladı. Düzenli forma şansı ve üstüne gelmeyen basınla birlikte o kıvılcım ufak çaplı alev aldı. Galatasaray yöneticileri ve teknik ekibi artık iştahlı bir şekilde Bruma'nın kiralık sözleşmesinin bitmesini bekliyor ve bir an önce takıma monte etmek istiyordu.



       Ama bizim basınımız yine hata yaptı. Bruma'nın rekabetçi ruhunu öldürdü. Bruma, evet artık çok daha iyi ve efektif oynuyordu. Ancak hala "gelişmekte olan genç futbolcu" olduğunu kaleme almak istemiyorlardı. Geriye dönüp baktığımızda İspanyadan gelen Bruma ile 1 Haziran 2017 Bruma arasında bir gelişim göremiyorum. Skora ve sahaya etkisi olduğu için ve basın tarafından hak ettiğinden fazla şişirildiği için şu anki halini aldı. Teknik direktör oyundan alınca tavır! Sahada pozisyonu değişince tavır! Çünkü arafta kaldı psikojik açıdan. Çok iyi olduğunu düşünen basın ve taraftar karşısında daha tam o kıvama ulaşmadığını düşünen teknik heyet arasında kaldı. Doğal olarak işine gelen tarafı karekteristik özellikleri nedeni ile tercih etti; basın ve taraftarla bir düşünüp daha çok çalışmak yerine teknik heyetle çatışmak.



      Yazımda tam değinmek istediğim nokta bu; "teknik heyet haklı!" Bruma henüz tam süper yıldız değil. Bunu bizler göremiyoruz ama BundesLiga 2.si Leipzig  görebiliyor. Onlar basını dinlemez, onlar taraftarı duymaz. Ve çok paraları olmasına rağmen her Euro Cent'inin değerini bilir. 23 yaşında ki Bruma'nın, Leipzig'e transferi durumunda biraz daha gelişeceğini ön görüyorum ancak bu gelişim, küçük bir ihtimal bundan sonra kendisine belki 1 büyük bütçeli transfer daha yaptırır diye düşünüyorum. Hem modern futbola uygun bir futbolcu hemde rüzgarın oğlu! Kişisel kanaatimce Bruma şimdi hakettiği fiyata gidiyor çünkü sözleşmesinin son yılına girecek ve şuan gitmezse Temmuz 2018'de bedavaya gidecek. Umuyorum ki yaptığı hataları görebilir, mevcut futbol yeteneği ve saha içi futbol bilgisini geliştirir. İyi bir kumaşı olduğunu kimse inkar etmez ama elması bile işlemedikten sonra satamazsın. Satsan bile işlenmesi için satarsın çok daha uygun fiyata tıpkı Galatasaray'ın yapmak zorunda olduğu gibi. Yolun açık olsun "20 numara, Armindo Bruma"....




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şampiyon Beşiktaş! - Takım Kimyası

Aziz Yıldırım Fenerbahçe'si